Hoe werkt inductie koken?

hoe werkt inductie koken

Om erachter te komen hoe inductie koken werkt, kijken we hieronder eerst naar wat een inductiekookplaat precies is.

Wat is een inductiekookplaat?

Inductietechnologie wordt sinds het begin van de 20e eeuw gebruikt bij het koken. Het heeft echter de afgelopen decennia in Nederland alleen maar algemene aandacht gekregen. Fabrikanten werken nu aan het produceren van meer kosten- en energiezuinige modellen. Deze winnen wereldwijd aan populariteit. Heb je een grote nis in jouw aanrechtblad zitten? Dan heb je misschien een ATAG inductiekookplaat nodig.

Inductiekookplaten verwarmen pannen direct in plaats van met een elektrisch of gas verwarmd element. Het kookt water tot 50 procent sneller dan gas of elektrisch * en handhaaft een consistente en nauwkeurige temperatuur. Het oppervlak blijft relatief koel, zodat morsen, spetters en af en toe overkoken niet inbranden op de kookplaat, waardoor het opruimen snel en gemakkelijk gaat.

Verschillende merken

Er zijn veel verschillende merken inductiekookplaten te vinden. Daarom laten we je precies zien waar je alles over één bepaald merk inductiekookplaten kunt vinden.

Bekijk eerst alles over Siemens inductiekookplaten. Vervolgens is het slim om te kijken naar wat in jouw aanrecht past. Denk aan de nismaat.

Hoe werkt inductie koken?

Inductie koken maakt gebruik van elektrische stromen om potten en pannen direct te verwarmen door magnetische inductie. In plaats van thermische geleiding te gebruiken (een gas of elektrisch element dat warmte van een brander naar een pan of pan overbrengt), verwarmt inductie het kookvat zelf bijna onmiddellijk.

Een elektrische stroom wordt door een opgerolde koperdraad onder het kookoppervlak geleid, waardoor een magnetische stroom door de kookpan ontstaat om warmte te produceren. 

Omdat inductie geen traditionele externe warmtebron gebruikt, wordt alleen het gebruikte element warm door de warmte die uit de pan wordt overgedragen. 

Inductie koken is efficiënter dan traditioneel elektrisch koken en koken op gas omdat er weinig warmte-energie verloren gaat. Net als andere traditionele kookplaten, verwarmen de gelijkmatig verwarmde inductie pannen vervolgens de inhoud naar binnen door geleiding en convectie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *